Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

piątek, 9 października 2015

Pieczone figi z ricottą i prażonymi na miodzie orzechami


Gdy tylko pierwsze świeże figi pojawiają się na horyzoncie od razu główkuję w jakiej formie wylądują na moim stole. Pomysłów na przyrządzenie czegoś pysznego z ich udziałem jest na prawdę mnóstwo. Lubię je z dodatkiem koziego sera i syropu klonowego, jako składnik porannej owsianki,  tarty, jako farsz do naleśników, czy po prostu na kanapce polane syropem balsamicznym i posypane rukolą. Przyznam ze w tym sezonie moje serce i podniebienie podbijają figi pieczone. Można je traktować jako podwieczorek, przekąskę do wina, a nawet deser. Z dodatkiem serka ricotta i orzechów włoskich tworzą proste a zarazem lekko wyrafinowane danie. Przygotowuje się je wręcz błyskawicznie, pachną i smakują wybornie!  Figi można łączyć niemalże ze wszystkimi dodatkami choć dla mnie dopiero w połączeniu z serami, innymi owocami, czy orzechami ujawniają swoje najsmaczniejsze oblicze. I jak tu ich nie uwielbiać:-) 


Składniki ( 2 porcje)

6 dojrzałych fig
6 łyżek serka ricotta
garść orzechów włoskich
łyżka miodu

Piekarnik nastawiamy na 180 C. Figi myjemy i nacinamy od góry na krzyż ale nie do końca. Wstawiamy na 10 min do piekarnika, aby się lekko podpiekły. Po wyciągnięciu nakładamy po łyżce ricotty do każdej figi, wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 min. W międzyczasie podprażamy na patelni orzechy włoskie z dużą łyżką miodu. Posypujemy nimi upieczone figi i podajemy od razu. Jeżeli ktoś pragnie wzmocnić słodki smak wystarczy polać płynnym miodem. 
  











1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...